085 744 1930

Ontmaskering van Cyberdreigingen: Social Engineering en Impersonatie

by | 9 Jan 2024 | 0 comments

In dit artikel richten we ons op social engineering en impersonatie, twee sluwe tactieken die geen geavanceerde software vereisen maar desalniettemin uiterst gevaarlijk zijn voor de veiligheid van bedrijven. Ontdek hoe deze bedreigingen zich manifesteren en leer essentiële preventieve maatregelen.

Scenario 1: Social Engineering Telefoongesprek
Stel je voor dat een ogenschijnlijk onschuldig telefoontje je bedrijf binnenkomt, waarbij de beller zich voordoet als IT-personeel. In dit scenario belichten we hoe deze overtuigende aanpak medewerkers kan verleiden tot het delen van vertrouwelijke informatie. Het is angstaanjagend hoe eenvoudig criminelen via dit sociale contact toegang krijgen tot bedrijfsgegevens, zonder dat er een enkele regel code aan te pas komt.

Het specifieke probleem met telefonische oplichting ligt voornamelijk bij Spoofing, waarbij het nummer dat je belt er legitiem uitziet, zoals het nummer van je bank. Hedendaagse telefoons associëren nummers met namen, mede dankzij de integratie van Google’s telefoonnummerdatabase. Hierdoor lijkt het alsof je door je bank wordt gebeld, maar in werkelijkheid kan het een crimineel zijn die probeert toegang te krijgen tot je bankrekening.

Hoe kun je onder andere oplichting via telefoon/spoofing voorkomen? In de eerste plaats is het van essentieel belang om altijd te proberen te verifiëren wie er belt. Vraag bijvoorbeeld expliciet om bevestiging, maar deel zelf nooit persoonlijke gegevens. Het doorgeven van informatie kan het voor criminelen gemakkelijker maken om jou later opnieuw als doelwit te selecteren.

Heb je twijfels? Beëindig het gesprek. Hoewel dit een veelgehoorde uitspraak is, blijft het de voornaamste methode om oplichting te voorkomen. Als je bank je belt, kun je altijd zelf je bank terugbellen op het nummer dat je al kent. Heb je het nummer niet bij de hand? Raadpleeg dan de officiële website of bekijk eventuele facturen voor de juiste contactgegevens.

Scenario 2: Gekopieerd E-mailaccount
Een andere verfijnde bedreiging komt in de vorm van gekopieerde e-mails van vertrouwde bronnen. Lees hoe deze e-mails bedrieglijk echt lijken, waardoor medewerkers worden misleid om gevoelige gegevens vrij te geven. Dit is een situatie waar geen geavanceerde software voor nodig is, maar slechts een vindingrijke criminele geest die gebruikmaakt van het vertrouwen binnen een bedrijf.

E-mailfraude is minder bekend dan fraude via de telefoon, maar vormt niettemin een aanzienlijk probleem. Je ontvangt een e-mail vanaf een adres dat niet daadwerkelijk van de vermelde afzender is. Emailspoofing is vrij eenvoudig te implementeren als een e-mailadres niet is beveiligd met een zogenaamd Sender Policy Framework. Dergelijke nagemaakte e-mails kunnen verraderlijk authentiek lijken, vooral als het e-mailadres geloofwaardig overkomt. Bij twijfel over de echtheid van de e-mail is het verstandig om zelf telefonisch contact op te nemen met het bedrijf dat de betreffende e-mail lijkt te hebben verstuurd.

Preventie

Het blijft voor criminelen verleidelijk om pogingen tot oplichting te ondernemen. Het is immers een voortdurend kat-en-muisspel, waarbij criminelen talloze zetten kunnen bedenken, terwijl u altijd alert moet zijn op uw handelingen en klikgedrag. Een enkele gelukstreffer voor de crimineel is voldoende om u steeds weer voor malafide e-mails of telefoongesprekken te plaatsen; een hack ligt altijd op de loer. Niettemin hebben criminelen snel door of u een kwetsbaar doelwit bent. Pogingen zullen frequenter plaatsvinden bij degenen die als zwakker worden beschouwd, terwijl ze zich minder lang zullen richten op personen of organisaties die als sterker worden geacht.

Cyberveiligheid is meer dan alleen geavanceerde software; het vereist een voortdurende staat van bewustzijn en alertheid. Samen kunnen we een veiligere digitale omgeving creëren door informatie te delen en waakzaam te blijven. Bedankt voor het lezen over social engineering en investeren in de beveiliging van je bedrijf tegen deze complexe maar vermijdbare dreigingen.

Bescherm uzelf tegen cyberdreigingen en blijf een stap voor op criminelen. Neem vandaag nog contact met ons op voor advies, training en oplossingen op maat. Samen bouwen we aan een veiligere digitale omgeving. Uw veiligheid staat bij ons voorop!

Translate »